DESMUNTAR LES BARRERES DESPRÉS DEL CONFINAMENT (1)

Després d’haver estat “escolaritzats” a casa durant els darrers tres mesos, la tornada a les aules pot resultar complicada per a nens i adolescents.

A la necessària readaptació de les rutines habituals, horaris i obligacions escolars, s’hi hauran de  sumar l’acceptació i posada en pràctica de les normes preventives, les pors de mares, pares i fills als contagis i la incertesa de com es plantejarà aquesta nova vida escolar a la tornada a l’escola.

Per això, m’ha semblat interessant parlar-vos avui d’allò que podem fer des de casa per a facilitar l’adaptació dels nens a les seves activitats escolars ja que des de casa, les famílies poden ajudar molt tot explicant-los amb anticipació com s’hauran de relacionar amb mestres i companys i de com seran les rutines i horaris de l’escola.

Ara bé, per això és molt important que l’escola faci una àmplia feina d’informació per a que pares i mares tinguin clar com seran aquestes “noves” relacions a l’entorn escolar.

Cal no oblidar que cada nen, cada adolescent i cada edat té les seves circumstàncies personals, més encara si duran aquest període de confinament hi ha hagut alguna pèrdua personal a la família pel COVID-19 la tornada a l’escola pot ser més complicada, sobretot si la situació no ha permès poder-se acomiadar de familiars estimats per causa de les normes de seguretat preventiva imposades per l’Estat d’Alarma.

Durant el confinament hem muntat entre tots, una capa protectora de mesures enfront de virus, que en l’aspecte emocional, ha vingut acompanyat d’un sentiment de por, més o menys intens. Com passa sovint, allò que vivim nosaltres com a adults, també ho experimenten els nostres fills. Durant moltes setmanes, ens hem hagut d’adaptar a una situació de tancament, i en general, ho hem aconseguit reajustant les nostres rutines i modificant el nostre estat d’ànim per tal de poder viure aquesta situació. Ara, cal fer nous canvis i això també va acompanyat d’un “nou estrès” que caldrà gestionar i adaptar-s’hi.

Com deia, l’edat de nens i adolescents determina en part com es gestionarà el confinament, la tornada a les aules i
el retrobament amb el món exterior.

Els més petits tindran més dificultat per contenir els seus impulsos i voldran tocar, acostar-se als altres, jugar i córrer, però també, seran menys conscients del perill de contagi de virus i, per tant, menys por.

A partir dels cinc anys, poden sentir i conèixer molt millor la realitat i poden estar més neguitosos i/o fins i tot espantats per les “exigències” de la nova situació doncs l’etapa que acabem de viure ha tingut efectes regressius en tots nosaltres: dependència, vulnerabilitat, …

És per això que els experts suggereixen tenir en compte diverses pautes perquè el retorn dels nens a la nova normalitat sigui el menys traumàtic possible i per a que mares i pares transmetin seguretat als seus fills:

  • Caldrà parlar-los amb claredat i calma sobre la nova situació. Tots captem informació més enllà de les paraules, els nens més. Per això, convé transmetre’ls serenitat i confiança amb el nostre to de veu i actitud a l’hora de sortir al carrer i tornar a l’escola.
  • Repassar i memoritzar amb els nens abans de sortir de casa les normes de protecció i només insistir en elles si és necessari per evitar provocar en el nen avorriment i una excessiva tensió.
  • Respondre a les seves preguntes de manera clara i senzilla.
  • Mostrar-nos pacients i comprensius davant la por que puguin tenir per a la tornada a l’escola.
  • Amb els nens i nenes més petits, plantegem-ho com un joc, així s’implicaran en les normes de protecció i prevenció de la salut.
  • Recordar als fills que les mesures de prevenció són temporals i que el retorn a la normalitat depèn de com de bé ho fem tots i totes.
  • Si el nostre fill o filla, incompleix alguna norma evitem el mal humor o renyar-los.

Per tot plegat, es poden simplificar les normes en tres conceptes bàsics, com rentat de mans, distància entre les persones i ús de mascareta.

No obstant, es tracta d’una situació que “no és habitual” i que en general, els nens i nenes, tot i que han tolerat molt bé el confinament, també tenen ganes de sortir.