COM AJUDAR ALS NENS A AFRONTAR LA “NOVA NORMALITAT” SENSE PETONS NI ABRAÇADES

Aquestes darrers dies fent suport -telefònic- amb famílies amb les que treballem hàbits, rutines o gestió emocional, sovint pares i mares em plantejaven els neguits que els generava el haver de treballar des de casa alhora que atendre convenientment als seus fills i filles. Fills i filles, pares i mares ens hem hagut de mentalitzar i esforçar per donar valor al fet d’estar a casa. Alhora, fer entendre això als nostres fills no ha estat fàcil. Però en general, ho hem aconseguit i -cal dir-ho- amb molt èxit malgrat tots els inconvenients patits.

Ara, a mesura que avancem en les etapes de desconfinament, anem recuperant hàbits i rutines i entrant en el que han anomenat com la “nova normalitat” condicionats per les mesures de distanciament social que hem de mantenir per tal d’evitar el contagi de la Covid-19.

Aquesta nova situació genera tot un garbuix d’emocions doncs hi ha persones que ho viuen amb cert temor i, molts nens i nenes que, malgrat les ganes de retrobar-se amb els seus amics, companys, familiars i fins i tot tornar a l’escola per a  recuperar les seves relacions tal com les tenien fa tres mesos.

Amb tot, en aquest temps hem incorporat nous hàbits i noves formes de relacionar-nos que van des de la comunicació virtual o el haver de mantenir-nos separats, de no tocar-nos ni besar-nos per saludar-nos o de no veure els somriures que amaguen les mascaretes. 

Ara bé, fins a quin punt poden els nens aguantar aquestes mesures de distanciament social? Evitaran petons i abraçades? S’acostumaran a relacionar-se així? I si en el futur també rebutgen petons i abraçades? Seran més freds en les seves relacions? 

“Els nens són de goma, tenen una gran capacitat d’adaptació, així que s’hi acostumaran. El que no podem saber del cert és quines conseqüències pot tenir el confinament i aquesta nova realitat en ells a mig i llarg termini. El contacte físic amb altres persones no es recuperarà de la nit al dia, per a alguns serà complicat “, comenta Paula Mella, psicòloga experta en teràpia de família.

L’edat i la personalitat de cada infant o adolescent influeix en com els pot afectar aquesta nova normalitat: “els més petits s’han adaptat ràpid a la nova rutina a casa (no tant els adolescents!!!) tot i que alguns, n’han fet d’ella el seu búnquer. És probable que molts es tornin més tímids, que els costi més anar a de nou a l’escola o a l’escola bressol.

En el cas dels més grans i en els adolescents, el risc deriva del fet que s’han acostumat a relacionar-se a través de les pantalles, a passar moltes hores amb elles, i poden perdre habilitats a l’hora de relacionar-se o de mantenir un contacte presencial. 

Per això, tant en uns com en altres caldrà motivar-los perquè no perdin aquesta part important de la comunicació presencial, de l’afecte. Raonant-ho tant bé com tantes mares i pares van fer al començament de l’etapa del confinament. Ara però, a l’inrevés.

En aquest sentit, us resumeixo aquí unes senzilles pautes que poden ajudar a que nens i adolescents afrontin millor aquesta nova normalitat sense petons ni abraçades perquè les normes de distanciament no passin factura al seu benestar emocional.

1. Primer de tot, una bona explicació

Com les persones adultes, infants i adolescents segueixen millor les normes si entenen el perquè”, la importància de saber mantenir el distanciament social i de recuperar les relacions presencials. Per a això és fonamental adaptar les explicacions a l’edat dels nostres interlocutors, amb un llenguatge que puguin entendre bé .  

Amb els més grans caldrà destacar la importància de ser prudents quan es relacionin amb altres persones, els perills i les conseqüències d’un possible contagi, però també explicar-los la importància que té sortir al carrer, contactar amb altres persones i recuperar una vida el més normal possible. 

2. Més mostres d’afecte a casa

“Haver de mantenir la distància de portes enfora no implica que, dins de casa, amb els qui es conviu, no es puguin donar petons o fer abraçades”. La idea és reforçar el contacte entre persones.

3. Cercar formes divertides de fomentar el distanciament social

És complicat demanar als nens que es mantinguin separats entre sí, que juguin sense tocar-se … Però, diuen els psicòlegs, sí que podem proporcionar-los joguines o suggerir entreteniments i jocs que permetin una major distància, com per exemple, l’amagatall, el joc de comptar i tocar paret, …Per contra, convé evitar que realitzin activitats col·lectives que els alterin molt.

4. Donar-los més autonomia

En el cas dels més grans, després de setmanes reclosos amb els pares a casa, és el moment de donar-los una major autonomia (emfatitzant el respecte de les normes i la higiene) i fomentar i facilitar les visites a les cases o als parcs perquè mantinguin el contacte presencial, físic, amb amics.  

5. Estar atents a les seves “variacions emocionals”

És important que mares i pares estiguin atents als canvis de conducta o d’estat d’ànim dels seus fills per a poder detectar possibles malestars emocionals. És probable que, en els primers dies i en els primers contactes, alguns nens mostrin fredor en les seves relacions, que tinguin por de sortir al carrer, que estiguin més ansiosos, que es mostrin més freds en les seves relacions o no vulguin sortir al carrer.

6. Restringir les pantalles

L’ús de les pantalles i de les xarxes socials ha estat i és una escapatòria i un alleujament a curt termini (per a ells i per a nosaltres!!!), però això se’ns pot tornar en contra donat que augmenta els nivells d’ansietat en els nens alterant el seu sistema nerviós i pot desembocar en una addicció. Per això és molt important regular el temps diari que hi dediquen.

Ara bé, malgrat tot si per alguna cosa destaquen els nens i adolescents és per la seva gran capacitat d’adaptabilitat, així que el més segur és que la seva conducta i estat d’ànim es vagi normalitzant amb el temps. Tinguem confiança en ells i elles i en nosaltres mateixos.

Adaptació de l’article de Mayte Rius publicat a La Vanguardia.

https://www.lavanguardia.com/vivo/mamas-y-papas/20200605/481595395003/ninos-distancia-social-sin-besos-abrazos.html?utm_term=botones_sociales_app&utm_source=social-otros&utm_medium=social