“Nens, adolescència i ansietat”. Eva Millet

Fa just una setmana vaig llegir una entrevista que li varen fer a l’Eva Millet (periodista, escriptora i divulgadora, especialitzada en educació) en la que parlava del seu darrer llibre, “Nens, adolescència i ansietat”. En l’entrevista, Millet posa sobre la taula allò que ella anomena una epidèmia silenciosa, l’ansietat y que afecta de manera important als menors. Com que m’ha semblat molt interessant, us faig un resum d’aquesta entrevista.

Millet comença fent referència a un estudi sobre la Salut Mental a la Infància fet per l’ONG americana Child Mind Institute; en aquest estudi, s’explica que en els últims 10 anys els diagnòstics de trastorns d’ansietat en joves menors de 17 anys han augmentat del 3,5% a l’4,1%. En xifres, impressiona: uns 117 milions de nens i adolescents a tot el món han patit un trastorn d’ansietat. Una altra dada preocupant és que el 80% d’ells no rep tractament. Al nostre país, un 20% dels adolescents espanyols pateix ansietat segons es va posar de manifest en el VI Curs de Salut integral en l’Adolescència, organitzat per la Societat Espanyola de Medicina de l’Adolescència.

L’actual crisi del coronavirus, el confinament i el bombardeig constant d’informació, moltes vegades alarmista, pot influir en els menors i causar-los algun episodi d’ansietat. Per això, cal estar alerta, doncs tot aquest bombardeig i el propi fet d’haver d’estar a casa obligatòriament, fa que allò que senten es tradueixi en una emoció difícil de saber gestionar. Penseu que, si ja és difícil d’explicar per als adults, als nens i nenes o als adolescents i joves, els costa molt més.

“Els més petits no et diran” tinc ansietat, mama ” sinó que ho expressaran d’altres maneres.

Així que hem d’estar alertes, apunta Eva Millet i recomana estar pendents d’alguns senyals amb les que els menors ens poden alertar que estan patint, sense dir-ho expressament:

  • Múltiples i continuades “queixes” de símptomes de petites malalties (mal de cap, de panxa …).
  • Mutisme; complicacions constants i exagerades (tipus “la mare i el pare moriran?, els avis?,…), que a nosaltres ens semblen tonteries però que ells es prenen molt seriosament.
  • Alteracions en els patrons de son i fam.
  • Irascibilitat, oposicionisme, comportaments disruptius.
  • Rebuig a anar a llocs als quals habitualment anaven (un cop hagi acabat el confinament!!!).
  • Bloqueig en situacions acadèmiques o esportives. Desmotivació generalitzada.

En definitiva, tot allò que ens alerti, i que ens faci pensar… “no reconec al meu fill”.

Com pot influir la crisi sanitària que estem vivint en l’ansietat dels menors?

En aquest punt Eva Millet diu que “estem en la tempesta perfecta per a generar ansietat, tant en els nens com en la gent gran: incertesa sanitària, incertesa econòmica, confinament obligatori , ….

L’ansietat és una emoció que sorgeix a partir de la incertesa, quan no sabem què passarà. És el que es desencadena a partir de la por, d’un ensurt: quan veiem una serp verinosa per exemple, ens fa por de que ens mossegui i generem ansietat per les conseqüències d’una possible mossegada (serà molt dolorós? Arribaré a l’hospital? Moriré? Què li passarà a la meva família si moro? …). Doncs aquí el COVID-19 seria la serp, un perill real i les probables conseqüències de la mossegada d’una serp, és a dir, l’ansietat. Per descomptat, els nens i adolescents també poden viure aquest canvi sobtat de vida amb incertesa. Per això els adults, més que mai, hem d’actuar com a tals i guiar-los en aquests moments difícils; tenir infinites dosis de paciència i comprensió i ésser referents.

Quins símptomes haurien d’alertar pares i mares que un menor està patint ansietat?

L’ansietat és una emoció difícil de definir, difusa, fantasmal i complexa i si als adults ja ens costa expressar-la, encara més als nens. Els més petits no et diran ‘tinc ansietat, mare’, sinó que l’expressaran d’altres maneres.E

Com ho podem afrontar?

Ara que la gestió emocional està tant de moda, podem explicar-los què és l’ansietat. Dir-los que és lògic que l’experimentin i ajudar-los a gestionar-la si aquesta es dispara.

Aquesta situació de confinament no és ideal, és clar, perquè una de les maneres de gestionar-la és passejar o tenir més contacte amb la natura, i ara això no ho podem fer. Però afortunadament, hi ha altres maneres: com el joc, el dormir, ajudar a preparar els menjars, fer respiracions, escoltar música, ballar, …

Amb el confinament i les notícies imparables sobre el coronavirus, com podem prevenir que aparegui l’ansietat?

L’ansietat, d’una manera o altra, apareixerà durant aquests dies. Però, en part, la mateixa ansietat que ens produeix haver d’estar tancats a casa, ens ajudarà a no escampar el virus i a acabar amb ell. Aquí doncs, l’ansietat serà una aliada: si no estiguéssim tancats a casa evitant contagiar-nos, estaríem donant voltes pel carrer i ens podríem encomanar. Això no s’acabaria mai.

D’altra banda però, tots els experts en salut mental (i en el sentit comú!) recomanen dosificar les notícies sobre el tema (i més en els nens) i mantenir unes rutines familiars, a més d’una bona higiene corporal i de son.

Com hauríem de informar als nostres fills de manera correcta?

Amb els més petits podem estalviar-nos que escoltin detalls escabrosos i degoteig de morts (no és sobreprotecció, és sentit comú!!!). Amb els adolescents, que s’assabenten de tot, podem comentar les notícies però amb calma i amb visió de futur. Hi ha llum a la fi del túnel !!! Xina ja ha sortit d’aquest mal moment!!!

Compartim, comuniquem i intentem, de tant en tant, veure el got mig ple. Parlem de com aquesta crisi els servirà per posar-se a el dia amb els seus estudis, que trobaran a faltar als seus amics i companys, la importància del paper de les mestres, que s’està reduint la contaminació o que no s’han d’aixecar a les 7 del matí durant uns dies …

No es tracta de ficar-nos en una ceguesa de pensament positiu però sí que, de tant en tant, convé comentar algun aspecte bo d’aquesta situació excepcional.

Nens, adolescència i ansietat. Eva Millet. (Plataforma Editorial). ISBN: 978-84-17622-95-4 Preu: 17,00 €