Ara que es parla del coronavirus …., parlem-ne als nens !!!

Aquests dies s’està parlant i molt, de la “nova” malaltia: el coronavirus o Covid19.

Pel seu interès a l’hora de tractar-ho a casa, m’ha semblat interessant parlar-ne una mica al Blog de Fer de Pares  doncs és una qüestió que ara per ara sembla ser que amb mesures higièniques molt simples, podem prevenir emmalaltir per aquest virus.

Intentaré doncs donar pautes molt bàsiques que us ajudin a poder-ho explicar als fills de manera senzilla. Per fer-ho, em recolzaré en dos articles que m’han semblat molt interessants i clarificadors de com abordar-ho a casa amb els vostres fills i filles (al final us poso els link’s).

En un d’aquests articles (el de la Mònica Planas al Diari Ara) es fa referència al programa per a nens Info K del canal Super3 on s’aborda aquesta malaltia tot parlant de la por que poden sentir els nens en sentir-ne a parlar als pares així com als adults o a la tele. A l’Info K, ho feien amb un expert en emocions doncs sovint als nens i joves els costa saber gestionar i assimilar bé el munt d’informació que reben per tots costats. Aquest expert, diferenciava el sentiment de por quan aquesta està justificada per un perill evident o de quan aquest sentiment és irracional i no el saben explicar.

Per això, és important que pares i mares fem un esforç per ser molt didàctics alhora d’explicar-los aquesta malaltia. Parlar-los amb naturalitat dels símptomes de la malaltia i dels consells de prevenció que es recomanen. De ben segur els farà sentir més tranquils i confiats. També els podem parlar de certs conceptes que han escoltat “quarantena, confinament, pandèmia, grip, mascaretes,…”. Si teniu interès, visioneu el programa amb ells i així podreu compartir comentaris!!!

Vegem ara, quins són els consells bàsics que des de l’Hospital de Sant Joan de Déu es donen com a mesures de prevenció per evitar aquesta i altres malalties del nostre entorn:

 • Cal rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó o bé amb un gel desinfectant.
 • En estossegar o esternudar, cal tapar-se la boca o el nas amb el colze o amb un mocador.
 • Quan ens adonem que la persona que tenim al costat estossega o esternuda, caldrà apartar-se.
 • Caldrà també evitar tocar-se el ulls, el nas i la boca doncs les mans toquen moltes coses que poden estar brutes o contaminades.
 • També, si tenim una mascota, caldrà ser encara més curós amb les mesures higièniques. Rentar-se les mans després de jugar amb la nostra mascota evitarà possibles contagis ja que el rentat de mans amb sabó és una de les maneres més efectives de prevenir malalties infeccioses.

Els nens són molt propensos a embrutar-se les mans i tocar-se la cara,  la boca, ulls, nas, etc. Si un nen no es renta les mans sovint, pot escampar gèrmens, bé directament sobre altres persones o sobre les superfícies que vagi tocant, facilitant així el contagi a altres nens.

Quan rentar-se les mans?

 • Abans i després de visitar a una persona malalta.
 • Després de mocar-se o tossir.
 • Després d’anar al lavabo.
 • Abans de preparar el menjar.
 • Abans de dinar i servir la taula.
 • Després de jugar a l’aire lliure.

Finalment, és important que mares i pares  facin d’exemple i es rentin les mans freqüentment al costat dels nens, així aprendran com fer-ho i, alhora, adquiriran l’hàbit d’higiene que evita malalties infeccioses.

http://www.super3.cat/infok

https://faros.hsjdbcn.org/ca/articulo/mans-netes-eviten-malalties-salven-vides

https://www.ara.cat/opinio/monica-planas-coronavirus-nens-adults_0_2406959501.html