JORNADES DE PORTES OBERTES A L’ESCOLA: QUINA ESCOLA TRIEM?!

En els propers dies i/o setmanes a la majoria de centres escolars es programen les anomenades jornades de portes obertes que s’organitzen per tal que pares i mares puguin valorar i triar l’escola o institut on voldrien matricular als seus fills i filles. El projecte educatiu i les prioritats i necessitats familiars i del futur alumne també són elements a tenir en compte per prendre la decisió.

No cal dir, que no existeix l’escola perfecta ni ideal, però si s’ha de reconèixer que a la majoria de pares i mares els suposa una preocupació haver d’afrontar aquesta decisió perquè els implica haver de valorar molts factors.

Les famílies assisteixen a les jornades de portes obertes per conèixer els projectes educatius, aspectes pedagògics, el funcionament del centre i les seves instal·lacions. En aquestes visites, és freqüent trobar pares o mares que viuen amb preocupació la decisió de triar escola per als seus fills i filles.

En aquest sentit, i amb la intenció de poder oferir algunes pautes i orientacions alhora de valorar i prendre la decisió més encertada (tot i la meva experiència personal com a mestre i pare de dues filles), m’he volgut assessorar rellegint el què opinen alguns experts. Entre altres, recomanen que la decisió es prengui amb el cor doncs la presentació d’una escola en general és agradable i és fàcil que sembli una bona opció. Amb tot, no hi ha una escola ideal que ho tingui tot ja que aquest tot, canvia en funció dels valors i les expectatives de cada família.

Finalment, també haurem de tenir en compte que en l’elecció de l’escola generalment es poden posar en evidència les desigualtats i diferents oportunitats que viuen les famílies doncs en funció del tipus de família, les seves necessitats i prioritats són diferents i també haurem de tenir en compte que no tothom pot escollir el centre que vol. La situació socioeconòmica o la manca d’accés d’algunes famílies a la informació els impedeix valorar els diversos models pedagògics, cosa que fa que, a la pràctica, no tinguin un ventall de possibilitats tan ampli com el que poden tenir altres famílies.

Aleshores, què pot marcar la diferència i pot ajudar a prendre la decisió?

Algunes orientacions molt generals alhora de triar escola:

 • Parlar i escoltar el parer d’altres persones que ja porten els seus fills en aquesta escola.
 • Triar entre escola pública o concertada. El cost econòmic, com són les quotes de la matrícula, les mensualitats i d’altres.
 • La situació geogràfica del centre, tenint en compte el desplaçament des de l’habitatge o del treball dels pares, mitjançant transport públic, privat o anar a peu.
 • Mirar els espais web de les escoles.
 • Visitar més d’una escola a les jornades de portes obertes.
 • Pensar en tota l’escolaritat del teu fill o filla. Valorar si després dels estudis de Primària o Secundària, podrà estudiar el Batxillerat o Cicles formatius al mateix centre.
 • Posar en una balança les teves preferències i les possibilitats reals d’entrar-hi.
 • És una escola activa que intenta anar millorant?
 • És una escola que no només es preocupa per la qualitat dels continguts, sinó que també ofereix extraescolars, pràctica d’esports, compta amb una AFA o AMPA activa, i les famílies estan implicades.

I ara, algunes orientacions més concretes:

 • Hi ha acompanyament i personalització en l’aprenentatge i està atenta als ritmes de desenvolupament dels alumnes
 • Si al mateix centre, hi anirà algun dels amics ja que pot fer que aquests exerceixin certa influència de decisió.
 • Si s’han de quedar a dinar, conèixer el tipus de menús que serveixen.
 • Si cal, podem concertar una entrevista amb els tutors o equip directiu, després de l’assistència a les jornades, per aclarir dubtes o ampliar la informació rebuda.
 • Deixar de banda els teus prejudicis.
 • Comparar la informació amb els propis criteris i valors.
 • No oblidar que les opinions dels fills alhora d’escollir l’escola també les hem de valorar, a partir de certa edat.
 • Prendre’s temps per decidir i, finalment, fer el que es cregui més convenient.

Un cop tinguem presa la decisió, hauríem de tenir present que encara que ens agradi molt el centre, això no és garantia d’èxit. Per això caldria tenir clar també que la decisió no és ni hauria de ser inamovible. Doncs si més endavant sorgissin problemes i no aconseguim solucionar-los, es pot canviar d’escola.

Així doncs, excepte dels casos en què clarament es vol optar per una línia educativa molt concreta més elitista o que aposta pels idiomes, l’elecció és important que sigui molt emocional, que doni la sensació que quadra amb la vostra família, que us faci sentir còmodes amb l’ambient que hi veieu.