Perquè els nens són tant impacients?

Les habilitats socials i emocionals dels nens actuals han empitjorat si ho comparem amb els de fa uns anys enrere i juntament amb el seu comportament. Els nens d’avui esperen més però fan menys.

Com a exemple, podem dir que ara a l’escola es detecten més nens amb dificultats per aprendre i mantenir-se atents. Així mateix, a casa tenen menys paciència i menor tolerància a la frustració. Volen que les coses es resolguin en el moment i esperen que els altres els resolguin els seus problemes.

Si aquest és el vostre cas, si teniu o patiu situacions com les descrites és moment de replantejar-vos la vostra manera de criança. És hora d’aturar-vos i pensar com esteu educant als vostres fills i filles doncs les decisions que prenguem avui, afectaran el seu futur.

Vegem algunes recomanacions:

1. Torna a connectar amb els teus fills. Dedica una part del teu temps a cadascun dels teus fills (al menys, vint minuts al dia). SENSE mòbil, SENSE iPad, SENSE televisió. Deixa que el teu fill o filla triï l’activitat.

2. Deixa que s’avorreixin. Què passaria si en comptes de tenir als nostres fills ocupats i evitar que s’avorreixin, simplement DEIXEM que s’avorreixin? No els ofereixis una alternativa per mantenir-se ocupats, no t’ofereixis a portar-los enlloc. Només deixa’ls que “s’avorreixin”. Observa com això el porta a crear la seva pròpia diversió i com la seva necessitat de gratificació immediata s’esvaeix.

3. Evita donar recompenses per a que faci les coses. Què em donaràs si em porto bé “.” Què obtinc per endreçar/netejar la meva habitació?

La vida real no funciona amb bonificacions immediates. No rebran cap bonificació o temps lliure perquè hagin fet la seva feina a temps. És preferible que aprenguin que la vida NO SEMPRE és divertida, sinó que depèn molt del que tu mateix fas.

4. Parla amb ells. Passa l’hora de sopar, passa temps parlant amb ells al cotxe, a casa o al parc. Deixa momentàniament tot el que estiguis fent quan els teus fills arribin de l’escola i PARLA amb ells durant uns minuts (aprèn el que els està passant a les seves vides) Sopeu sense la tele, amb el telèfon ben llunya en alguna cosa.

 5. Dona’ls responsabilitats. Les tasques rutinàries són molt més que només netejar. Cal tenir en compte que les responsabilitats augmentaran la seva autoestima. Les rutines els ensenya com treballar. Els ensenya a encarregar-se de les coses. Els ensenya a ser part d’alguna cosa més gran que ells mateixos.

“Per desenvolupar una alta autoestima, una persona necessita un propòsit.

6. Posa’ls límits. Els nens necessiten límits per créixer, crear lliurement i aprendre tot desenvolupant la seva autonomia i habilitats socials. L’absència de límits i normes a l’entorn familiar, pot portar conseqüències negatives per a la seva educació.

7. Estableix “límits electrònics” a casa. Posa normes simples sobre la tipologia dels jocs i els horaris permesos.  

8. Fomenta i practica una comunicació oberta. Fes-los saber que hi ets, que t’interessa el que t’expliquen. “Si alguna vegada et sents trist o t’oblides d’alguna cosa acudeix a mi”.

9. Aparca el teu telèfon. Estableix una norma que limiti  les TEVES distraccions quan els seus fills estiguin a casa. Els nens necessiten sentir aquesta connexió amb els pares.

10. Ensenya’l amb l’exemple. Si voleu que el vostre fill canviï, primer vosaltres heu de fer un canvi. Mostreu-li als vostres fills quines son les vostre prioritats. Deixa que el teu fill et vegi llegir un llibre, rentar els plats, preparar el sopar, tenir converses on es miri a la persona als ulls.