S’han acabat les vacances!

Tornem al cole !

Quan comença el mes de setembre és el símptoma de que ja hem acabat les vacances d’estiu i comencem “noves” obligacions i rutines. Probablement, els pares ja heu començat a treballar i, per tant, ja teniu un horari diferent del de vacances. Ja no aneu a dormir tant tard i us lleveu més d’hora. Recordeu la mandra que us va fer el primer dia de tornada a la feina ?

En relació als vostres fills, tenen un doble sentiment. Per un costat la majoria tenen ganes de tornar a l’escola per a retrobar-se amb els amics i companys. Però per un altre, els fa mandra haver-se de llevar d’hora, esmorzar mig adormits i anar a classe (de llengua, de mates o del què toqui). Tenen ganes d’anar a l’escola però, per a passar-ho bé i jugar!

Davant d’aquesta situació, els pares (o avis/àvies si són els que els cuiden) poden ajudar als seus fills o nets a que el retorn a l’escola i a la rutina quotidiana s’agafi amb ganes i no es generin emocions negatives. Us explico una mica com.

Per començar, es important que feu una petita planificació de com seran aquests darrers dies de vacances i com serà l’inici del nou curs escolar tot planificant aquesta tornada a la rutina. Es el primer pas per un bon inici.                                                                                                                                                                        Caldrà també,  “ordenar” els horaris dels vostres fills.                             Comenceu-los a llevar a una hora aproximada a la dels dies de cole.  No patiu per la son! Proposeu-vos que es comencin a llevar cada dia a la mateixa hora. No deixeu que mandregin al llit o al sofà.

Aneu a comprar o féu amb ells petites feines de casa (que us ajudin a fer el llit, a preparar l’esmorzar, …). Xerreu amb ells. Espavileu-los! Això val també per a la resta del dia. Recordeu com és d’important que els vostres fills tinguin petites responsabilitats a casa.

Molt probablement -donades les ganes que teniu que els vostres fills comencin l’escola- ja fa uns dies que heu començat a parlar amb ells de que s’acosta el dia de l’inici de curs. Parleu de com serà el nou curs (amb nova aula, noves mestres, ….). Segurament també heu començat a comprar llibres però encara us queda acabar de comprar petit material escolar. Feu -ho amb ells, encara que us porti algun maldecap a l’hora de triar. Se’l sentirà més seu i el respectarà més.

                                                     Amb els més petits, el més important és que no patiu,                                     que no us angoixeu. Heu triat la millor escola pel vostre fill !!!                                                                                                                              Podeu fer petits jocs a casa. Simuleu una escola -la mestra, els alumnes, les rutines, les feines, els jocs, …- Feu de la tornada a l’escola un joc i feu puzles, dibuixos, canteu i jugueu i quan us assembli bé, sortiu al parc. Serà com sortir al pati de l’escola. Ah! I sobretot, aneu parlant amb el vostre fill o filla de tot allò que esteu fent recordant-li que això també ho farà a l’escola.

D’altra banda, feu-vos a la idea que l’haureu de deixar unes hores a l’escola. Si sou d’aquells pares o mares que us costa deixar al vostre fill a l’escola o us fa pena, recordeu que depèn de vosaltres com ho visqui el vostre fill. Si us veu tristos, es posarà trist. No allargueu la despedida. Si ho normalitzeu, ell també ho viurà amb normalitat. Ara bé, no marxeu mai sense acomiadar-vos d’ell amb un bon petó i una bona abraçada.

Amb els més grans, no tindreu problemes amb el retorn a l’escola però si que haureu d’ajudar als vostres fills a organitzar-se a l’hora de treballar les feines pendents del cole (deures!) o a estudiar. Això no vol dir però que us heu de posar a fer deures o a estudiar amb o per ells. Vosaltres ja vau passar aquesta etapa! Ara són ells els que ho han de fer i vosaltres només heu de tenir un paper secundari i de suport davant les dificultats però no heu de fer els deures, ni portar-los l’agenda ni trucar (o watsapejar-vos) amb altres pares o mares de la classe per a saber quina feina han de fer i per quan. Si ho feu així, no l’esteu ajudant. Li estareu fent part de la seva feina i restant-li part de la seva responsabilitat.

Per ajudar-los a organitzar-se, no calen gaires complicacions: feu que planifiqui l’horari de després de l’escola tenint en compte les activitats extraescolars, la feina del cole, estones d’esbarjo i l’hora d’anar-se’n a dormir. Animeu-lo i responsabilitzeu-lo de l’endreça de l’habitació i de la seva taula de treball i, si d’alguna matèria necessita un suport extra, parleu-ne i planifiqueu dies i horaris, no espereu a que el curs estigui molt avançat.

Finalment, animar-vos a pares i mares a mantenir un contacte quotidià amb les mestres i a refiar-vos de la seva professionalitat. Això us ajudarà a entendre millor el treball que es fa a l’escola i, alhora, a valorar l’esforç dels vostres fills i filles.

Una resposta a «S’han acabat les vacances!»

  1. Moltes gràcies pero aquest recull de consells tan pràctics!! Alguns ja estem posant en pràctica i la resta estan a feines pendents, però segur que arribarem.
    Amb molta il.lusió per començar.
    Bon inici de curs!!

Els comentaris estan tancats.